Концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет в Торонто

Генерално консулство на Р България в Торонто, Канада

Harbourfront Centre – Bill Boyle Artport

31 януари 2018 г

 

   На 31 януари 2018 г. в емблематичния за Торонто Harbourfront Centre – Bill Boyle Artport, разположен на брега на езерото Онтарио – се проведе мащабна българска вечер с концерт на Теодосий Спасов фолк квинтет и посветен на България търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?”.

   Българските прояви в Harbourfront Centre бяха организирани от Българския фестивал на изкуствата в Канада с директор Елица Йорданова, Канадско-българската бизнес мрежа (CBBN) с президент Матей Недков, със спомоществователството на генералното консулство на Република България в Торонто и под знака на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. С подкрепа по линия на Международното измерение на Комуникационния план за Българското председателство културният център Bill Boyle Artport събра дипломати и ценители на българската традиционна култура, официални представители на страната на акредитация и българската общност, търговско-икономически камари на държави-членки на Европейския съюз, канадски сдружения и предприемачи, бизнес лидери и др.

   Турнето на Теодосий Спасов фолк квинтет в Северна Америка в периода 11-31 януари 2018 г. бе посветено на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В основата на продължилата 20 дни обиколка бе Българският фестивал на изкуствата в Канада. Концертите се осъществяваха със съдействието на български културни организации и генерални консулства на Република България в САЩ и Канада, както и под егидата на посолствата в Отава и Вашингтон. Концертът в Торонто бе заключителен за световноизвестния квинтет, който представи уникалното си по съдържание и същност творчество в общо 16 северноамерикански града. Под ръководството на виртуозния Теодосий Спасов, Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Християн Цвятков (китара) и Генади Рашков (тъпан) пренесоха – по неподражаем и пленителен начин – българското народно творчество в сърцето на многомилионния мегаполис Торонто.

   Концертът бе открит от г-жа Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада; г-н Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто; и г-жа Ирина Маркова, ръководител на базираната в Торонто група за българско народно пеене „От Извора”, която представи няколко свои песни под съпровод на квинтета. По традиция събитието завърши с българско право хоро, в което се включиха както българи, така и представители на множеството чужди държави представени на концерта.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook