Концерт в Конгресен център „Роналд Рейгън“ във Вашингтон

Посолство на Р България във Вашингтон, САЩ

Конгресен център „Роналд Рейгън“

24 май 2018 г.

 

     Hа 24 май 2018 г. в Конгресния център „Роналд Рейгън“ във Вашингтон се проведе тържествен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието бе посветено и на Българското председателство на Съвета на ЕС и 115-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ и е част от Европейския месец на културата във Вашингтон.

      Участие в концерта взеха известни български музиканти и изпълнители, живеещи в САЩ – г-жа Павлина Доковска, директор на департамента по пиано в музикалното училище „Менъс“ в Ню Йорк, г-жа Лора Чекоратова (пиано), г-н Георги Вълчев (цигулка), г-н Златомир Фунг (чело) и г-жа Джулия Ангелов (цигулка).

      Изпълнени бяха произведения на Панчо Владигеров (рапсодия „Вардар“), Петко Стайнов (тракийска ръченица), Волфганг Амадеус Моцарт, Пабло Сарасате, Клод Дебюси, Пол Шьонфийлд, Ленърд Бърстайн, Григорас Диничу, Давид Попер.

     Основната цел на концерта бе чрез средствата на музиката и културата да се представи България като страна с богатото културно наследство и привлекателна туристическа дестинация. Благодарение на прецизно подбраните автори и произведения, включени в музикалната програма, интересното представяне на творбите и изключителното изпълнение от страна на музикантите, концертът беше високо оценен от публиката.

     Присъстваха над 400 души, сред които представители на американската администрация и Конгреса на САЩ, дипломатическия корпус във Вашингтон и Делегацията на ЕС, Световната банка и Международния валутен фонд, еврейските организации, българската общност, изследователските институти, бизнеса и културните среди в САЩ.

      Официален представител на Държавния департамент за събитието бе г-жа Мари Ройс, помощник държавен секретар по въпросите на образованието и културата. Присъства и г-жа Билха Брайънт, българска еврейка от Дупница, преживяла подготовката за депортация през 1943 г.

     Посланик Стойчев откри събитието и отправи приветствие към публиката. В словото си той подчерта ролята на България като председател на Съвета на ЕС, отбеляза 115-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ и 75-та годишнина от спасяването на българските евреи.

     Посланик Стойчев отправи специално поздравление към присъстващите български граждани по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Подчертано бе, че концертът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Предстоящо

Изложба живопис на Данаил Атанасов


На 7 май от 18.00 ч. в галерия "Мисията" на ДКИ се открива...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook