Класически концерт "Европейската култура чрез струните на арфата" в Ереван

Посолството на Р България в Ереван, Армения

Национален център за камерна музика в Ереван

27 май 2018 г.

 

      На 27 май посолството на Р България в Армения организира класически концерт, посветен на Българското председателство на Съвета на ЕС и отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (24 май) в залата на Национален център за камерна музика в Ереван. Празникът бе замислен като кулминация на културната програма на Българското председателство в Ереван. Концертът бе организиран от посолството в партньорство със следните образователни и културни институции в Армения: Министерството на културата, Националната опера, Националния филхармоничен оркестър, Националния център за камерна музика, Националното училище „Чайковски“.

     Участие в концерта взеха световноизвестната българска арфистка проф. Сузана Клинчарова и нейната възпитаничка - българската гражданка от арменски произход Кохар Андонян. Двете арфистки бяха акомпанирани от 13-членен оркестър за камерна музика, сформиран от директора на Националния център за камерна музика в Ереван.

     В обръщението си към присъстващите извънредният и пълномощен посланик на Р България г-жа Мария Павлова Цоцоркова подчерта дълбоко символичното значение на празника, който въплащава традиционния стремеж на българина към просвещение, знания и културно съзидание. Откроен бе общоевропейският характер на просветителското дело на братята Кирил и Методий и ролята на България за разпространението на азбуката сред други славянски народи, като бе акцентирано върху приноса на българския народ към европейското културно наследство и цивилизация. По тази причина празникът бе определен и като тържество на европейските ценности, споделеното културно наследство и общото ни европейско бъдеще. Посланик Павлова отбеляза и недвусмислено съществуващия паралел между историческата съдба на арменци и българи, които в сходна степен са дълбоко привързани към своя език, писменост и културна идентичност.

     От името на арменското правителство приветствие към Българското председателство поднесе зам.-министърът на културата Нарсез Тер-Варданян. Той отбеляза културната близост и приятелски отношения между българския и арменския народ. Подчерта активността на културните връзки и постоянния културен обмен на различни равнища между двете държави и двата народа..

    В програмата на концерта бяха включени музикални пиеси от Й.К. Бах, Г. Арнаудов, Дж. Томас и М. Турние, повечето от които се изпълняват за първи път в Армения. Програмата, беше съобразена с конкретния повод за концерта – Българското председателство на Съвета на ЕС и бе замислена като пътешествие в историята на европейската класическа музика и арфата като инструмент. Концертът предизвика силен интерес сред дипломатите и арменската музикална общественост. Публиката посрещна изключително топло изпълненията и аплодира многократно българските арфистки.

   Концертът бе отразен от арменските телевизионни канали и електронни медии.

 http://www.aravot-ru.am/2018/05/23/274394/

 http://www.aravot-ru.am/2018/05/28/274886/

 http://www.aravot.am/2018/05/28/960046/

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook