Илинойската филхармония отбелязва Българско председателство на ЕС

Генерално консулство на Р България, Чикаго, САЩ

Илинойска филхармония

18 ноември 2017 г.

Ноемврийският концерт на Илинойската филхармония отбелязва предстоящото Българско председателство на ЕС от януари до юни 2018 г. Програмата на концерта на 18 ноември т.г. е с участието на двама бележити българи – композитора Панчо Владигеров, чрез неговата „Импровизация и токата“, и диригента Стилиян Киров.

„За нас е чест да отбележим заедно с Илинойската филхармония предстоящото през 2018 г. Българско председателство на ЕС. България винаги е била много горда със своята история, културни достижения и талантливи хора. Председателството на ЕС е добра възможност за България да покаже, че музиката е универсално средство, което обединява Европа.Ние сме щастливи да представим двама забележителни българи – маестро Панчо Владигеров и маестро Стилиян Киров” – заяви Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго.

При все, че програмата на Илинойската филхармония е планирана преди встъпването на Стилиян Киров на поста музикален директор на филхармонията, той винаги се стреми да има директен принос към всеки концерт, посредством въвеждащата творба. Концертът през ноември Стилиян Киров започва с „Импровизация и токата” на Владигеров. Киров нарича това музикално произведение „Малък подарък, който донесох от моята Родина България, отразяващ в голяма степен духа на Романтизма”.

 

На снимките: Панчо Владигеров/Pancho Vladigerov (1899-1978)

                             Стилиян Киров/Stilian Kirov.

 

Photo-credit: Illinois Philharmonic Orchestra

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook