Изложба, концерт и лекция в по повод 75 години от спасяването на българските евреи

Посолството на Р България в Отава, Канада

Ванкувър

27 май 2018 г.

      На 27 май със съдействието на посолството на Република България в Отава и в координация с българо-канадското дружество във Ванкувър и почетният консул на Република България в провинция Британска Колумбия – г-н Рон Сух, бе проведен възпоменателен концерт по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието беше организирано от г-жа Анна Леви (българка от еврейски произход, която живее в Канада повече от 25 години) и нейния съпруг д-р Грегори Майерс - основоположници и артистични директори на неправителствената организация Yarilo Music Society.

      По време на Холокоста членове на семейството на г-жа Леви са били спасени и тя до ден днешен таи много топли чувства към България и към този исторически момент. Двадесет и трима професионални музиканти изпълниха концерт по произведения на американския композитор от еврейски произход Стив Райх.

      В контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС по инициатива на посолството възпоменанието бе съпътствано от представяне на изложбата "Силата на гражданското общество " в зала „Орфеум Анекс”. Експозицията беше открита от почетния консул на Република България в провинция Британска Колумбия г-н Рон Сух. и предизвика голям интерес сред публиката.

      Присъстваха над 200 гости, от които членове на провинциалното правителство, представители на дипломатическия корпус в провинцията, български и чужди граждани, медии.

      В рамките на събитието бе изнесена лекция на тема Holocaust Averted от д-р Грегори Майерс и традиционна еврейска молитва, водена от равин Раби Брегман.

Предстоящо

Изложба живопис на Данаил Атанасов


На 7 май от 18.00 ч. в галерия "Мисията" на ДКИ се открива...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook