Изложба на съвременно изкуство от авторите Даниела Тодорова и Тодор Тодоров в Токио

Посолство на Р България в Токио, Япония

Музеи за изкуство Вакита

23 юни 2018 г.

      На 23 юни 2018 г. в „Музея за изкуство Вакита“, гр. Каруйдзава, се състоя официалното откриване на изложба за съвременно българско изкуство под надслов „Свеж бриз от Източна Европа – Българска култура и изкуство; Древни послания и елементална скулптура“. На изложбата бяха показани инсталации и хартиено изкуство на художничката Даниела Тодорова, както и пластики и графики на скулптора Тодор Тодоров.

     Изложбата бе организирана съвместно с Бизнес асоциация „Япония-Югоизточна Европа“ и ще продължи до 29 юли 2018 г.

     Посланикът на България откри изложбата, като изтъкна, че тя е посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС, отбеляза някои основни постижения на председателството и представи авторите Даниела Тодорова и Тодор Тодоров.

     Приветствия към гостите отправиха кметът на гр. Каруйдзава г-н Сусуму Фуджимаки, председателят на Фондация за култура „ИСЕ“ (Ise Cultural Foundation) г-н Хиконобу Исе, и директорът на „Музея за изкуство Вакита“ г-н Сатоши Вакита. Творбите бяха представени лично от авторите им: художничката Даниела Тодорова и скулптора Тодор Тодоров. Поздравителен адрес по случай откриването на изложбата бе изпратен от г-н Ичиро Аисава, депутат от Долната камара на японския парламент и председател на Бизнес Асоциацията Япония-Югоизточна Европа.

     Представител на Бизнес асоциацията Япония-Югоизточна Европа, която оперира Българския туристическо-информационен център, г-н Макино Такаюки, направи кратка презентация за България като атрактивна туристическа дестинация, а представител на японска компания вносител на българско вино г-н Такаши Такахаши представи българско бяло и червено вино, на което бе направена дегустация.

     Под акомпанимент на пиано, певицата Рие Катори изпя българската песен „Една българска роза“ и една популярна японска песен.

     На откриването на изложбата присъстваха над 80 души, сред които ценители на изкуство, представители на бизнеса и медиите, приятели на България.

     В рамките на изложбата бяха представени 2 лекции, посветени на България. На 23 юни г-н Масао Сенмото, археолог и изследовател към японския университет „Цукуба“, запозна посетителите с историята, културата и наследството на траките, както и с факти и снимки от участието му в археологически разкопки в България. На 24 юни г-н Норихико Дан, архитект, запозна присъстващите с особеностите на възрожденската архитектура в България. През месец юли по време на изложбата са планирани прожекции на български игрални филми: „Маймуна“, “ Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ и „Виктория“.

     Откриването на изложбата бе отразено от местната преса

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook