Заключителен концерт на Българското председателство на Съвета на ЕС в Полша

Посолство на Р България във Варшава, Полша

Кралски Дворец във Варшава

30.06.2018 г.

      На 30 юни т.г., в рамките на летния музикален фестивал „Музикални градини“, провеждан ежегодно на лятна сцена в Кралския замък в полската столица, се състоя концерт на джаз квинтет, с ръководител изтъкнатият български джаз музикант Теодосий Спасов. Световно признатият български музикант и композитор бе поканил в съставената за случая формация румънската певица Теодора – Михаела Енаке, сръбския китарист Бранко Трижич и двама пловдивски джаз изпълнители –баскитариста Александър Леков и перкусиониста Начо Господинов. Това беше заключителният концерт от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, организиран със съдействието на Българския културен институт във Варшава и полските домакини.

      На събитието присъстваха над 900 гости, представители на централната, регионалната и местната власти, на дипломатическия корпус, на културните и делови среди, както и много българи, живеещи в Полша.

      В приветственото си слово посланик Емил Ялнъзов подчерта, че музикалният празник се провежда заедно с честването на 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша и с отбелязването на Европейската година на културното наследство. Посочи, че през изминалите 6 месеца България имаше привилегията и отговорността да бъде за първи път в своята модерна история Председател на Съвета на ЕС и че това бе нелека задача, изискваща много енергия и труд, в стремежа ни да действаме така, че да направим Европа по-сигурна, силна, отворена към гражданите и привлекателна за младите хора. Изтъкна богатството и красотата на българския фолклор, както и талантът на нашите музиканти, които отдавна са европейско достояние и е нещо, с което по традиция се гордеем.

      Приветствени слова поднесоха и директорите на фестивала „Музикални градини“ Ришард Кубяк и Зигмунд Краузе. Те представиха България като страна с древна история и култура, с богата музикална традиция и с изключителен творчески потенциал в съвременното изкуство.

      Програмата на концерта включваше авторски пиеси по мотиви от българския, румънския, сръбския фолклор и интерпретации по музика на Бела Барток.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook