Дни на българската култура в Хавана

Посолство на Р България в Хавана, Куба

Хавана

24 май 2018 г.

 

    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май беше отбелязан тази година в Хавана с няколко прояви, организирани от Българското посолство в Куба с подкрепата на Службата на историографа на Хавана.

    На 24 май, беше открита изложбата „България: пътят на азбуката“ на Стария площад – знаково място в кубинската столица, посещавано ежедневно от хиляди граждани и гости на града. В 22 пана експозицията разказва за създаването на глаголицата и кирилицата, за делото на Кирил и Методий и за най-известните старобългарски писмени паметници. Три от паната представляват рисунки с кирилските букви, направени от четвъртокласници, обучаващи се в „класната стая музей“ – своеобразна форма на обучение, при която изучаването на задължителните предмети е съчетано с творчески работилници.

    С емоционално слово посланик Мария Донска откри изложбата, акцентирайки върху приноса на България към европейската цивилизация и факта, че българската азбука е третата азбука в Европейския съюз. На малките участници в експозицията тя връчи дипломи, поощряващи креативността им. Българо-американският хор „Ясни гласове“ с ръководител Влада Томова изпълни химна на Кирил и Методий, „Песничка за азбуката“ и „Дилмано-дилберо“. Участва и младата флейтистка Яна Боррего Карбонел, студентка в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София.

    На откриването на експозицията присъстваха над 200 души – представители на дипломатическия корпус, на културните и академичните среди, на българската общност и кубинци, свързани с България.

    Експозицията „България: пътят на азбуката“, която е в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС и на обявената от ЕС 2018 за Европейска година на културното наследство, ще бъде изложена на открито в центъра на стара Хавана до 25 юни. Тя беше подготвена със съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи и e част от културната програма на посолството за Българското председателство на Съвета на ЕС.

     Дните на българската култура в Хавана, които освен изложбата, включват още концерт на българска певица Влада Томова и хора й „Ясни гласове“ съвместно с Националния хор на Куба, както и дискусионен панел, чийто основен лектор ще бъде историографът на Хавана д-р Еусебио Леал, се посрещат с голям медиен интерес. На 21 май, в предаването „Витралес“ на Радио „Хавана“ беше излъчено 90-минутно интервю с посланик Мария Донска, чиято основна тема беше Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитията са широко разгласени по националните медии, в информационните бюлетини на Службата на историографа на Хавана и културния бюлетин на Делегацията на ЕС в Хавана.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook