Дни на България в град Кромержиж

Посолство на Р България в Прага, Чехия

град Кромержиж

9-13 април 2018

 

 

   Дни на България в град Кромержиж се проведоха от 9 до 13 април под патронажа на българския посланик в Чешката република Лъчезар Петков. По традиция, от 2010 г. насам в Кромержиж се организират дни, посветени на страната – председател на Съвета на ЕС, по инициатива на депутата в Европейския парламент Олга Сехналова.

   Дните на България бяха открити с представянето на документалната фотоизложба „Българските чехи“. В приветствието си към гостите директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова обърна внимание на трайното присъствие на България в културния живот на града и организираните значими събития за представяне на историческото наследство и съвременното изкуство на нашата страна.

   Акцент на откриването беше и дискусията на тема „България днес“ с участието на режисьора и сценарист Светлана Лазарова – представител на българската общност в Съвета по националните малцинства към Правителството на Чешката република, Антоанета Аврамова, заместник-директор на библиотеката в Кромержиж, и Даниела Върбова от Чешкото национално радио.

   Програмата на Дните на България в Кромержиж включваше разнообразни прояви, сред които лекция за България след освобождението от Османско владичество от д-р Павел Крейчи от Института по славистика на Масариковия университет в Бърно, представяне на културни и природни забележителности и на съвременното българско кино, фолклорна вечер с изпълнения на танцов състав „Пирин“ – Бърно и презентация на вина и традиционни продукти от България, както и специална програма за децата.

   В церемонията за закриване на Дните на България в Кромержиж взе участие посланик Лъчезар Петков, който отправи приветствие към гостите на събитието и връчи награди на победителите в конкурса „Какво знаете за България“. Посланик Петков се срещна с кмета на града Ярослав Немец, с когото обсъди възможности за по-нататъшно сътрудничество.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook