Дискусия по повод на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, ООН Ню Йорк

Постоянно представителство на България към ООН – Ню Йорк, САЩ

9 март 2018 г.

 

 

    На 9 март Постоянното представителство на България към ООН организира панелна дискусия, посветена на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и във връзка с 10 март - Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. Целта на събитието бе да популяризира сред представители на дипломатическата общност в ООН и на американската еврейска общност историческия факт на спасяване на близо 48 хил. български евреи от Холокоста.

   Постоянното представителство на България към ООН бе поканило личности, които предоставиха различни гледни точки към събитията, довели до спасяване на над 48 хиляди български евреи от Холокоста. Историческата перспектива бе представена от д-р Джозеф Бенатов, преподавател в престижния Пенсилвански университет и наследник на оцелели български евреи. Г-н Хари Уол, бивш директор на Лигата срещу поругаването, който от много години работи за разпространяване на знание за спасяването на българските евреи, представляваше американската еврейска общност. Г-н Хаим Земах, музикант и проф. Шърли Габел, преподавател във Фордамския университет, представляваха съответно спасени български евреи и техните семейства. Г-жа Елка Николова, режисьор и продуцент на филми за спасяването на българските евреи, представи работата си, включително и някой от героите във филмите й, които присъстваха в залата, заедно със своите семейства.

   Приветствено слово бе изнесено от името на зам.-генералния секретар на ООН, ангажиран с програмата на ООН за възпоменаване жертвите на Холокоста. Приветствие бе поднесено и от постоянния представител на България към ООН посланик Георги Панайотов, който модерира последвалата дискусията. Панелистите и публиката се обединиха около заключението, че спасяването на българските евреи следва да се изучава като пример за това как мобилизацията на гражданското общество може да доведе до процеси с историческо значение и до предотвратяване на гибелта на толкова много хора.

   Събитието се състоя в сградата на главната квартира на ООН в Ню Йорк. Участие в него взеха дипломати от постоянни представителства към ООН на редица държави, вкл. на Израел, други представители на еврейската общност в Америка, вкл. и ръководители на „Американския еврейски комитет“, „Б‘ней Б‘рит, „Благодарност за Скандинавия“, както и оцелели от Холокоста и членове на техните семейства. Събитието ще бъде отразено на интернет страницата на Програмата на ООН за отбелязване на Холокоста, а присъстваща в залата специализирана в работата на ООН медия (Pass Blue) публикуваше в социалните мрежи в реално време.

    Поради големия интерес към събитието и в отговор на призиви от страна на участници в него постоянният представител на България обяви намерение за ежегодно отбелязване на спасяването на българските евреи в ООН в Ню Йорк.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook