Джаз концерт по повод закриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС – Отава

Посолство на Р България в Отава, Канада

център „Все светии”, Отава

22 юни 2018 г.

 

      На 22 юни 2018 г. в центъра „Все светии” в Отава посолството организира джаз концерт на българския квартет 4th Edition за закриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Джазът е особено харесван жанр в Канада и поради това по инициатива на дипломатическото представителство, в сътрудничество с Българския фестивал на изкуствата в Торонто и с подкрепата на Министерството на културата (програма „Мобилност”) и логистичното съдействие на местния за Отава координатор на Фестивала Олга Арнаудова четирима родни млади артисти бяха избрани да представят България в Канада.

     Концертът привлече вниманието на около 80 души – много голяма част от тях канадци и представители на дипломатическите мисии в Отава (от държавите членки на ЕС и САЩ), които имаха възможност за вълнуваща среща с музикантите. Временно управляващият Делегацията на ЕС в Отава, представител на канадското външно министерство и българи също присъстваха. След края на концерта младите музиканти получиха много поздравления. Събитието беше изключително успешно. Част от него бе качена в социалните мрежи, която в рамките на няколко часа бе гледана от 400 души.

      Участниците и гостите на спектакъла бяха приветствани от временно управляващия посолството в Канада Светлана Стойчева-Етрополски, която в обръщението си накратко се спря върху постигнатото през първата половина на 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, като специално отбеляза, че младите хора са приоритет на българското правителство и на ротационното председателство. „В 2018 г. - европейската година на културното наследство – се радваме, че с подобно българско участие от вдъхновяващи млади таланти можем да представим страната ни и да закрием в Канада първото Българско председателство на Съвета на ЕС”. Тя благодари за работата и усилията на артистичния директор на Българския фестивал на изкуствата Елица Йорданова през първите шест месеца на 2018 г., в рамките на които тя помогна посолството да организира големи български концертни събития в канадската столица. Г-жа Елица Йорданова също взе думата, за да представи музикантите, като същевременно отправи специални благодарности за съвместната работа с българското посолство в Отава.

      На 27 юни 2018 г. българското дипломатическо представителство символично ще предаде щафетата на Председателството на Съвета на ЕС на австрийското посолство в Отава в рамките на семинар на тема „Европа в перспектива”, организиран съвместно от двете посолства и Департамента на външните работи, търговията и развитието на Канада.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook