Ден на България в Храдец Кралове

Посолство на Р България в Прага, Чехия

Храдец Кралове

28 март 2018 г.

 

В рамките на програмата, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската година на културното наследство, на 28 март се проведе Ден на България в чешкия град Храдец Кралове.

Официални гости на събитието бяха посланик Лъчезар Петков и директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова. От чешка страна присъстваха заместник-кметът по културата и туризма на Храдец Кралове инж. Анна Мацлова, г-жа Катержина Хуртаева, ръководител на отдела по културата към Областната управа и дългогодишен директор на Чешкия център в София, г-жа Барбора Чижинска, директор на Градската библиотека в Храдец Кралове.

Програмата включваше изложбата „Буквите на България – Азбука на Европа”, литературно четене и представяне на чешкото издание на романа „Майките“ на Теодора Димова, прожекция на филма „България отвисоко”, представящ културни и природни забележителности и архитектурни паметници, заснети с дрон.

Голям бе интересът и към работилницата за изработване на мартеници, проведена с участието на преподавателката по изобразително изкуство в БСУ „Д-р Петър Берон“ в Прага г-жа Луиза Станева.

Изложбата „Буквите на България – Азбука на Европа”, създадена от международното триенале на сценичния плакат в София, продължава до края на месец април.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook