Българското посолство в Мадрид отбелязва две важни годишнини с концерт

Посолство на Р България в Мадрид, Испания

Висшата школа по оперно пеене в Мадрид

15 март 2018 г.

В рамките на Българското председателство, Посолството в Мадрид отбеляза с концерт класическа музика 140-та годишнина от Освобождението на България и 75-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война
На 15 март 2018 г. в салоните на Висшата школа по оперно пеене в Мадрид с концерт  и прием бе честван националният празник на страната ни. При откриването на събитието посланик Иван Кондов открои в словото си ролята на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и постиженията на страната ни за изминалото първо десетилетие от присъединяването ни като пълноправни членове към Съюза, а така също и значението на историческите събития от 1878 г. и 140-годишнината от нашето Освобождение. Специален акцент в речта му бе уникалният подвиг на българското общество, заслугите на българската църква, интектуалци и политици,спасили от депортиране над 48 хиляди български евреи.
Посланик Кондов представи изпълнителите на концерта като изтъкна техния безспорен професионален талант и успехи и отбеляза приноса на българските музиканти за утвърждаване на културните и общочовешки връзки между България и Испания. Виртуозната цигуларка Мариана Тодорова, концертмайстор на оркестъра на RTVE, и изключителната пианистка Мариана Гюркова, преподавател в Кралската консерватория и артист с многобройни изяви на пет континета, заплениха аудиторията с великолепните си изпълнения на творби на композитори като Мануел де Файя, Бетовен, Крайслер, Гершуин, както и на българските Петър Христосков и гениалният Панчо Владигеров.
Сред гостите бяха посланици и представители на дипломатическия корпус, на испански държавни институции, местни власти и културните среди, испански фондации и неправителствени сдружения, медии и българска общност. След концерта бе даден прием в салоните на музикалната школа, чиято сграда е национален паметник на културата и се помещава в двореца Бауер.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook