България – фокусна страна на Международен фестивал на европейското кино MUCES 2017

Посолство на Р България, Мадрид, Испания

Сеговия, Испания
15 -21 ноември 2017 г.

В тази мащабна проява на Посолството в Мадрид за пръв път публично е използвано логото на Българското председателство в културна проява от програмата на дипломатическите представителства.
„България – фокусна страна на международния фестивал за европейско кино MUСES” в гр. Сеговия е част от фестивал, който се организира от Кметството на града и няма състезателен характер. Неговата цел е да представи достиженията на новото европейско игрално кино.
Посланик Иван Кондов поздрави публиката на откриването и заяви, че за България е гордост и чест да се включи в най-значимите събития от културния живот на Сеговия, град с вековни традиции и история, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „За нас това е начин да допринесем за взаимното сближаване и опознаване на нашите народи“, отбеляза посланик той. Посланик Кондов благодари за възможността страната ни да представи своето киноизкуство, което печели все повече престижни награди на международната сцена и заслужено ще привлече вниманието на испанската публика.
Съвместно с кмета на Сеговия посланик Кондов откри изложбата „Автори и плакати” , посветена на 100-годишната история на българското кино и предоставена от Държавния културен институт при МВнР. Изложбата продължава до 10 декември 2017 г. В програмата на българската панорама са показани 14 игрални и документални филма, както и селекция от късометражни анимационни филми. В ретроспективната част са включени филми като „Осъдени души“ на Въло Радев, „На малкият остров“ на Рангел Вълчанов, „Козият рог“ на Методи Андонов, „Георги и пеперудите“ и „Момчето, което беше цар“ на Андрей Паунов, „Безбог“ на Ралица Петрова и „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Част от заглавията са осигурени със съдействието на Държавния културен институт.
В програмата на Фестивала Посолството беше домакин и на още няколко прояви - изложбата "Автори и плакати" изготвена по повод 100-годишнината на българското кино и предоставена от Държавния културен институт, фолклорен концерт на вокално трио „Триада”; прожекция на филма „Слава” /2016/, лекция пред испански студенти в Университета в Сеговия на тема „Тенденции и ключови теми на съвременното българско кино” на киноведа Марина Христова .
На 19 ноември в историческата църква Сан Хуан де лос Кабальерос, паметник на културата от 13 век в гр. Сеговия, виртуозът Людмил Ангелов изнесе рецитал, чиято програма включваше творби на Моцарт, Шопен, испанския композитор Енрике Гранадос и българския Панчо Владигеров. Сред многобройната испанска и българска публика бяха кметът на Сеговия и други представители на местната власт. Концертът бе открит от директора на кинофестивала  Елисео де Паблос.
Извън кинопрограмата българското участие във фестивала за европейско кино в Сеговия имаше и други разнообразни акценти като дегустация на три вида червено вино от изба Villa Melnik, в заключителната програма на кинофестивала взе участие местната асоциация „Родина” с представяне на богата палитра от български народни танци.
Това участие във фестивала в Сеговия беше завършващата част от кино-програмата на Посолството в Мадрид през годината. Съвместно с мрежата EUNIC - Мадрид Посолството, със съдействието на ДКИ, се включи през февруари в Първия цикъл за младо европейско кино в културния център „Конде Дуке” с анимация на младата режисьорка Весела Данчева и в киноцикъл с акцент върху социалната и младежката тематика, с късометражния български филм „Колко си хубав” на младия режисьор Христо Порязов. През март в театър „Гиндалера” в Мадрид се състоя премиерата на втория негов късометражен филм „Това е твоето бебе”, заснет изцяло в Мадрид и вдъхновен от действителен случай по темата за донорството като благороден акт на хуманност. Посолството участва и в популяризирането на два съвременни български игрални филма, чиято премиера в Мадрид се състоя съответно през юли 2017г.  на филма „Слава” /2016/ и през ноември на филма „Посоки”/2017/. Може да се обобщи, че 2017 г. бе годината на българското кино в Испания, защото по различни поводи за първи път в рамките на една година бяха представени близо 20 игрални, късометражни, документални и анимационни филма.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook