«Европейско пътуване - модерното изкуство на България» - галерия PULCHRI, Хага

Посолство на Р България Хага, Нидерландия


13 януари - 4 февруари 2018

галерия  «Пулхри Студио»   в Хага


На 16 януари 2018 г. в престижната галерия «Пулхри Студио»  в Хага е открита изложба на български художници на тема «Европейско пътуване - модерното изкуство на България». С изложбата е даден официален старт  на Българското председателство на Съвета на ЕС в Нидерландия.

Представени са произведения на 12 български творци от различни поколения, някои от които живеят и работят в Нидерландия. С творбите си те показват една представителна извадка на модерното българско изобразително и пластично изкуство, което отдавна е надхвърлило границите на България и е придобило един общоевропейски облик. Сред имената на българските творци в Нидерландия са художниците Кънчо Кънчев и Рада Якова, а така също скулпторът Чавдар Илиев и фотографът Радина Данкова. В изложбата са включени още творби на акад. Светлин Русев, акад. Румен Скорчев, проф. Николай Майсторов, проф. Ивайло Мирчев, проф. Станислав Памукчиев, Йордан Кацамунски, проф. Емил Попов и Марина Маринова, които са предоставени от колекцията на холандския меценат Чапко Яхер. Откриването на изложбата е и с участието на  младия български композитор и пианист Димитър Бодуров. Партньори за организирането на изложбата са Сдружение «Нидерландия-България» и  фондация STOEP.

В словото си посланик Румен Александров отбеляза, че изложбата се организира по повод Българското председателство на Съвета на ЕС, което дава на страната ни възможност да формираме европейските политики в ключови области. Изрази увереност, че България е подготвена да посрещне предстоящите предизвикателства и да отговори по най-добрия начин на високите очаквания към нас. Отправена беше благодарност към организаторите и участниците в изложбата, които с нея нареждат имената си сред тези на известни художници, интелектуалци, меценати и ценители на изобразителното изкуство, чието средище в Хага от 170 години е  галерия «Пулхри Студио».

Сред гостите бяха представители на нидерландския парламент и на различни министерства, ръководители и представители на международни организации, съдилища и специални юрисдикции със седалище в Хага, а така също посланици и дипломати, представители на българската общност в Нидерландия и на медиите.  

uitnodiging.7664.pdf 0.00

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook